Kulki ananasowe z nerkowcami

Untitled design (1)

Kolejny w moim wykonaniu deser w zdrowszej wersji. Przedstawiam praliny z nerkowcami i suszonym ananasem.
Deser prosty i bardzo efektowny od strony wizualnej. Można go zapakować w jakieś ładne pudełko i wręczyć zamiast tradycyjnych czekoladek jako słodki upominek.

Składniki:
wiórki kokosowe 200 g (zostaw ich trochę do obtoczenia w końcowym etapie)
nerkowce 100 g
skórka z pomarańczy 1 szt.
sok z pomarańczy 1 szt.
ananas suszony 40 g

Jak to zrobić? Wiórki, nerkowce i suszonego ananasa wrzuć do malaksera i zmiksuj na drobny pył. Zetrzyj skórkę pomarańczową i dodaj sok z pomarańczy. Miksuj ponownie. Konsystencja powinna być kleista. Następnie formuj małe kulki i obtocz je w wiórkach. Przechowuj praliny w lodówce.

IMG_1868

IMG_1873

IMG_1879